Koneserzy dobrego alkoholu mają powody, aby mieć miłe skojarzenia z Meksykiem. Wszak to właśnie z tego kraju wywodzi się jeden z mocniejszych napojów alkoholowych znanych na całym świecie, czyli tequila. Generalnie jest to meksykańska wódka uzyskiwana w wyniku fermentowania zacieru z agawy. To słodki owoc bardzo popularny w Meksyku, który jest chętnie spożywany jako element deserów czy sałatek owocowych.

Produkuje się też z niego słodki syrop, który może służyć jako zamiennik dla białego cukru. W meksykańskim stanie Jalisco znajduje się prawdziwe centrum tequili i agawy. Tam bowiem zlokalizowane są największe na świecie pola uprawne tego pysznego owocu, tam działa też najwięcej zakładów trudniących się wyrobem tradycyjnego meksykańskiego napoju. Znawcy wiedzą, że jeśli chcą się napić doskonałej tequili, to powinna ona pochodzić właśnie z Jalisco.

Kulturowe znaczenie tego stanu jest duże, że w 2006 roku plantacje agawy oraz manufaktury tequili wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO.