Kuchenka turystyczna jest niezbędna podczas wyjazdu pod namiot. W szczególności jeśli planujemy stosunkowo długi wyjazd w nieznane warunki. Ciepły posiłek jest bowiem podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego tak ważne jest, abyś zabrał ze sobą kuchenkę i odpowiednie paliwo turystyczne do niej. Jak jednak wybrać paliwo turystyczne, aby mieć pewność jego najwyższej jakości i braku szkodliwości dla zdrowia? Paliwo turystyczne kupuj ze sprawdzonych źródeł i zawsze czytaj etykiety. Jeśli nie jesteś pewny swojego wyboru – poproś o radę sprzedawcę.

Podstawą paliwa turystycznego powinien być najwyższej jakości alkohol etylowy całkowicie skażony. Najlepiej jeśli będzie to alkohol o jakości rektyfikacyjnej i o mocy 96%. Paliwo nie powinno zawierać zbędnych dodatków w postaci barwników, czy substancji zapachowych. Powinna być to bezbarwna ciecz, lub żel. Jeśli nigdy wcześniej nie kupowałeś paliwa turystycznego, sugeruj się opiniami znajomych, lub tymi dostępnymi w Internecie. Najrozsądniej będzie jeśli wybierzesz paliwo polecane i sprawdzone!.